zondag 6 oktober 2013

Poperinge, stad van hop en bier.

Bij je aankomst in de stad herken je al de hoppevelden. Hop = hommel, in het Poperingse dialect. Deze klimplant windt zich rond palen in amper 3 maanden tijd, tot 7 meter hoog. Na de oogst, in september, worden de hopbellen gedroogd.
-Het Stadsschaalcomplex (Gasthuisstraat 71) is de plaats waar vroeger de hop werd gewogen, gekeurd en gestapeld. Hier bevindt zich nu het Hopmuseum, zeker een bezoekje waard!
Hop is een natuurlijk bewaarmiddel in bier, zorgt ook voor een hoppig aroma en voor de schuimstabiliteit. Het wordt ook nog verwerkt in confituur, bierpralines en welnessproducten. Van de hopscheuten maakt men typische streekproducten.
www.hopmuseum.be

-In het "Talbot House" (Gasthuisstraat 43) konden Britse soldaten, tijdens het krijgsgeweld van de Eerste Wereldoorlog, even tot rust komen. Soldaten kwamen hier thee drinken, brieven schrijven, met de aalmoezenier praten...
www.talbothouse.be

-Lijssenthoek Military Cemetery is de grootste hospitaalbegraafplaats van WO I met 10 784 graven, 30 nationaliteiten. Het bezoekerscentrum vertelt het verhaal van deze unieke site.
www.lijssenthoek.be

- Op de binnenplaats van het stadhuis zie je een executieplaats uit WO I: schandpaal en 2 dodencellen.

-Een bewegwijzerde wandelroute toont het erfgoed van deze mooie stad. En in het Dirk Frimoutpark, kan je dan even uitrusten... Frimout is een Poperingenaar en  onze eerste Belgische astronaut.

Inwoners van Poperinge hebben als bijnaam "keikoppen" omwille van hun hardnekkigheid.








 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten